Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Στον γύψο του Αντωνάκι

Συντονισμένη σε παγκόσμια κλίμακα η Πολιτική, έχει υποταχθεί ολοκληρωτικά στις επιταγές της Οικονομίας και δή στις επιταγές της Οικονομίας των αγορών. Η Ελλάδα ήδη έχει ακολουθήσει στην πράξη αυτό το μοντέλο, αντικαθιστώντας και αυτή ακόμη τη φαιά δημοκρατία των ΜΜΕ και της διαπλοκής με τη δημοκρατία των διορισμένων πρωθυπουργών. Οι εκλογές αν και όποτε γίνουν, αν και όποτε τις επιτρέψουν οι αγορές, δεν θα είναι παρά απόπειρα επίτευξης αυτού του στόχου: οι επιλεγμένοι από τις αγορές βουλευτές, υπουργοί και πρωθυπουργοί θα πλαισιώσουν μια νέα μνημονιακή κυβερνητική μηχανή, ικανή για την πιστή εφαρμογή των μνημονίων και των οικονομικών επιλογών των τραπεζιτών.


Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα, όσο στον πρώτο, στο δεύτερο ή στον τρίτο γύρο της σύγκρουσης των πολιτικών αυτών με την κοινωνία. Στα δύο σχεδόν χρόνια από τότε που κηρύχθηκε ο πόλεμος κατά των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων αλλά και των πολιτικών δικαιωμάτων, έγινε φανερό πως για να περάσουν οι πολιτικές των δανειστών, πρέπει παράλληλα να περιοριστούν ή να καταργηθούν δικαιώματα πολιτικής έκφρασης, με άλλα λόγια να προωθηθεί ο εκφασισμός της πολιτικής ζωής. Δείγματα αυτού του εκφασισμού είδαμε και βλέπουμε καθημερινά: Διορισμοί δοτών πρωθυπουργών και υπουργών, διαγραφές βουλευτών, κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, παραβιάσεις του συντάγματος, χειραγωγημένες αποφάσεις δικαστηρίων, κλείσιμο εφημερίδων και καναλιών με εχθρικό λόγο, αστυνομική βία και αυθαιρεσία, αναγωγή των φασιστικών ορδών σε φύλακες της τάξης.


Η χρεωκοπία και των τριών μνημονιακών κομμάτων και η διαφαινόμενη πολιτική τους συρρίκνωση θα επιτείνει την επίθεση και κατά των πολιτικών δικαιωμάτων. Θα σημάνει το τέλος της μεταπολίτευσης έτσι όπως τη γνωρίσαμε μέσα από τις κυβερνητικές θητείες των δύο μεγάλων κομμάτων. Η χλωμή δημοκρατία της μεταπολίτευσης μπορεί να ήταν επαρκής για τη στήριξη των συμφερόντων της εγχώριας διαπλοκής, είναι όμως επικίνδυνα ανεπαρκής για την υπεράσπιση των συμφερόντων των αγορών. Και αυτό αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα. Η βοή μιας επερχόμενης εξέγερσης ακούγεται ευδιάκριτα στα αυτιά των ιθυνόντων των αγορών. Η αγωνία τους δε επιτείνεται και από μια άλλη παράμετρο: τον πολιτικό εκμηδενισμό του ενός από τους δύο πυλώνες της εξουσίας των. Γεγονός πρωτοφανές όχι μόνο στα μεταπολιτευτικά χρονικά αλλά και σε ολόκληρο σχεδόν τον βίο της ελληνικής δημοκρατίας. Οι δύο πυλώνες του συστήματος τείνουν να γίνουν ένας, το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται ότι μπορεί να στηρίξει πλέον αυτό το σύστημα.


Έτσι τίθεται επειγόντως το ζήτημα της πολιτικής ανασυγκρότησης ενός νέου μνημονιακού μετώπου. Η αναζήτηση ερεισμάτων στον αριστερό χώρο φαίνεται να καλλιεργείται με την ανάδειξη του κόμματος των Κουβέλη-Ψαρριανού σε νέο πυλώνα στήριξης, συνεπικουρούμενον από τα κατάλοιπα του ΠΑΣΟΚ και ενδεχομένως από άλλες δήθεν αντιμνημονιακές κομματικές οντότητες που θα δημιουργηθούν.


Στο χώρο της δεξιάς η επιλογή των αγορών λέγεται Αντώνης Σαμαράς. Αυτή ήταν ευθύς εξ' αρχής από τον καιρό της ανάδειξης της νέας ηγεσίας στη ΝΔ. Οι Αγορές τότε επέλεξαν Σαμαρά και όχι Ντόρα Μπακογιάννη που έσερνε πίσω της ένα μαύρο παρελθόν, ικανό να αποτρέψει πολλούς οπαδούς της ΝΔ στο να την ακολουθήσουν στις επιλογές της. Τώρα ο κ. Σαμαράς καλείται επειγόντως όχι απλά να πάρει αυτοδυναμία αλλά και να συσπειρώσει όλη τη δεξιά παράταξη, αναγορευόμενος ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης της με τη στήριξη όλης της εγχώριας διαπλοκής και των ΜΜΕ. Έχοντας ο ίδιος ένα πατριωτικό προφίλ και μερικές δάφνες ενός αντιμνημονιακού αγώνα, καλείται να αποτρέψει την κατάρρευση του στρατευμένου στο μνημόνιο πολιτικού συστήματος, καταστέλλοντας κάθε φωνή εναντίωσης στις επιλογές του. Αρχικά στρατεύθηκε στο αντιμνημονιακό μέτωπο αποτρέποντας την ριζοστικοποίηση κοινωνικών στρωμάτων της παράταξής του, γρήγορα όμως το καθήκον στις ανάγκες τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει το αντιμνημονιακό ανάχωμα και να συστρατευθεί με το ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία με το ΛΑΟΣ στην ψήφιση του μνημονίου #2, μιας και οι αγορές απαίτησαν την επίσημη πια συμμετοχή του στο μνημονιακό μέτωπο. Πλέον άνοιξε και ο δρόμος στη Ντόρα, στα στελέχη του ΛΑΟΣ αλλά και στους Χρυσαυγίτες να επιστρέψουν στην αγκαλιά της μεγάλης δεξιάς. Ηοχλοκρατία και ο κομμουνισμός είναι προ των πυλών...Ήδη εδώ και καιρό ο Καρατζαφέρης, πάνω από το άρμα της συγκυβέρνησης, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου της κομμουνιστικής εκτροπής, μιλώντας ταυτόχρονα για την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας δεξιάς.


Ο Α. Σαμαράς προσφέρει στους τραπεζίτες τα εχέγγυα της τάξης και της ευνομίας και τα πιστοποιητικά καταστολής της λαϊκής έκφρασης, σαν γνήσιο τέκνο του πνευματικού του πατρός Αβέρωφ (Φωτιά και Τσεκούρι). Σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που παρέπαιε μεταξύ καταστολής και επίφασης δημοκρατίας, ο Α. Σαμαράς δεν έχει τέτοια διλήμματα. Χθές στη Βουλή πέταξε τις μάσκες και προειδοποίησε. Όχι απλά την αριστερά αλλά το λαό που κινητοποιείται. Άλλωστε από το 1992 έχει δηλώσει την επιθυμία του "να τελειώνουμε με τη δημοκρατία της μεταπολίτευσης" και την ανοχή της στον κομμουνισμό. Τώρα προβάλλεται σαν ο νέος "αναμορφωτής" του έθνους και παράλληλα πρόθυμος υπήκοος κάθε ξένης επικυριαρχίας. Με πυξίδα τα νάματα του Αβέρωφ και τον πολιτισμό της Βίσση και της Ευγενίας.


Ο εκφασισμός της δημόσιας ζωής είναι το πολιτικό υπόβαθρο για να λειτουργήσουν και να αποδώσουν τα μνημόνια. Ο Α. Σαμαράς ονειρεύεται ένα φασιστικό κράτος με πυλώνα το κόμμα της Μεγάλης Δεξιάς που καλείται να κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή της χώρας για αρκετά χρόνια. Η απέχθειά του για τη δημοκρατία της μεταπολίτευσης θα μετουσιωθεί σε γύψο μοναρχοφασιστικών προδιαγραφών. Στην υπηρεσία των μνημονίων και των πολιτικών οραμάτων του. Πόθοι ευσεβείς ανδρός που η ιστορία ξέβρασε με καθυστέρηση μισού αιώνα. Κύκλους κάνει η ιστορία, ναί ! Μόνο που οι τροχιές της είναι πάντοτε ελλειπτικές, κάτι που φαίνεται να αγνοεί το πολιτικό υποκείμενο Α.Σαμαράς.


Αναγκαίες παραπομπές:

Για να μην επαναλαμβάνω αυτά που έχω γράψει σε προηγούμενες αναρτήσεις μου δείτε εδώ.

Τα όνειρά σου μην τα λές, Αντωνάκι

http://e-apenanti.blogspot.com/2011/10/blog-post_06.html

Όταν οι μάσκες κάνουν κωλοτούμπες

http://e-apenanti.blogspot.com/2011/11/blog-post_07.html

Όταν οι μάσκες κάνουν κωλοτούμπες (2)

http://e-apenanti.blogspot.com/2011/11/2.html

9 σχόλια:

gitsanas είπε...

Καλό Μήνα!!!!

Κατερίνα είπε...

Παίζουν το ρόλο τους και τα Μ.Μ.Ε. που λειτουργούν προπαγανδιστικά και κατά τελείως αντιδεοντολογικό τρόπο, παίζει το ρόλο της και η παιδεία που τυχαία ή εσκεμμένα διαμορφώνει χαρακτήρες υποτακτικούς και άτολμους (το λιγότερο). Μοιάζει σα να εκτυλίσσεται μπροστά στα ματια μου το "1984" του Όργουελ, αλλά εδώ ο φασισμός είναι πιο μελετημένος, υποχθόνιος και λανθάνων. Δε λέω έχουμε ακόμα δικαίωμα στο λόγο αλλά όταν οι απόψεις μας είναι διαμορφωμένες έξωθεν και κατόπιν εγκιβωτισμένες στο μυαλό μας (γιατί έτσι νιώθω, οτι δηλαδή η άποψη που κάθε φορά σχηματίζω δεν είναι δική μου αλλά αυτή που θέλουν κάποιοι να έχω και μου την έχουν επιβάλλει κατά τρόπο ασυναίσθητο)δε χάνει το νόημά της η δυνατότητα ελεύθερα να εκφράζω την άποψή μου Ποια άποψη; η δική μου ή η δική τους;΄Και πώς κατόπιν τούτου εγώ να ασκήσω και το εκλογικό μου δικαίωμα; Αυτός είναι ο χειρότερος φασισμός. Ο απόλυτος έλεγχος της σκέψης μας

Selcouth είπε...

Αυτοαποκαλούνται δημοκράτες όλοι αυτοί;;;; Περίεργο γιατί άλλη αντίληψη είχα για την δημοκρατία... Υβρις έχει καταντήσει η λέξη στα στόματά τους.
Όσο για τον κο Κοκοβίκο (εχμ... τον Αντωνάκη ήθελα να πω)τις "ταρζανιές" του οι περισσότεροι δεν τις φάγαμε. Ξέραμε τί θα κάνει από πριν και δεν μας χρειαζόταν "κληρονομικό χάρισμα" για να το δούμε. Τόσο βαρετά προβλέψιμος...

Σου εύχομαι να έχεις έναν πραγματικά όμορφο μήνα! Καλό βράδυ.

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

παρόλη τη "θητεία" μου σε μεταφυσικές σπουδές όπου ο κύκλος από πάντα ήταν σύμβολο της εσώτερης τελειότητας, η καλλιτεχνική μου φύση επικράτησε κι η έλλειψη εμπεριέχοντας τον αστάθμητο παρόντα της α-τέλειας με κέρδισε

συμβολικά μιλώντας σου εύχομαι καλό μήνα (η ερμηνεία του "καλού" στην διακριτική σου ευχέρεια) :)

eApenanti είπε...

Καλό Μήνα Γίτσα,
Αργοπόρησα λόγω αδείας...
Ευχαριστώ για την ευχή σου.

eApenanti είπε...

//Τις δώσει μοι πτέρυγας ωσεί περιστεράς;//

καλό σου βράδυ Κατερίνα,
..και αν έχεις ολοκληρώσει τη "Φόνισσα" το ελάχιστο που μπορεί να μας κρατήσει όρθιους στη σκέψη, είναι το αίτημα του ψαλμωδού που ανακαλεί ο Αλ. Πα.
Αυτό αν απαιτήσουμε δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε κανέναν φασισμό.

eApenanti είπε...

Σ' ευχαριστώ Selcouth για την επίσκεψη και τις ευχές σου.

Χαίρομαι που συμφωνώ μαζί σου για τον κοκοβίκο.
Χαιρετίσματα και πάλι στις αγάπες μου (γατούλες).

Καλό Μήνα με Ανοιξιάτικο άρωμα.

eApenanti είπε...

μιά φορά κι ἕναν τρελλό...
Δέχομαι τις ευχές σου όπως εσύ θέλεις να τις ερμηνεύσεις.

Καλό βράδυ Κυριακής, μετά από μια χλωμή βδομάδα.
που μούτυχε τόσο αταίριαστη με την Άνοιξη,

Σε Ευχαριστώ
θανάσης

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

Καλή καινούργια βδομάδα που να καταφέρει να γυρίσει την πλάτη στην ωχρότητα της προηγούμενης...

Δεν είχα φωτογραφική μαζί μου για να το καταγράψω αλλά μπορώ να το βεβαιώσω πως το πρωί περπατώντας για το γραφείο είδα τις κουτσουπιές στην πλατεία στα Εξάρχεια να έχουν αρχίσει να ξυπνούν - σε λίγο η πλατεία θα είναι όλη μωβ. Η σκέψη αυτή μου έφτιαξε τόσο ανέπλιστα το σημερινό γκρίζο πρωινό που είπα να την μοιραστώ μαζί σου σαν μικρό, μικρούτσικο, αντίδοτο στην όποια χλωμάδα

να είσαι καλά :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

επισκέψεις

IP Widget For Website