Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Διακοπές Μνήμης

Διακοπές Μνήμης, κάτι σαν τις διακοπές ρεύματος. Αυτό μας ζητάει επιτακτικά για το καλοκαίρι τούτο η τριαδική εξουσία. Την παράδοση στη Λήθη. Χαλαρώστε, εμείς θα φροντίσουμε τα της σωτηρίας σας.

Σε αντίθεση με τις επιταγές των μνημονίων, κόντρα στις συνήθειες ετών, τούτο το καλοκαίρι μας δεν μπορεί να παραδοθεί στη Λήθη. Όσοι θα μείνουν στις πόλεις μακρυά από τα καλοκαιρινά τους όνειρα, θάχουν άλλες έγνοιες από το να κρυφακούνε τις σειρήνες της εποχής: Να περισώσουν χρήματα για τους φόρους, να προλάβουν τη ΔΕΗ μην τους κόψει το ρεύμα, να εμποδίσουν τον δικαστικό επιμελητή για να μη τους πάρει το σπίτι, να "πείσουν" την εφορία να μη τους στείλλει τον δεσμοφύλακα, να εξευμενίσουν τον εργοδότη πριν τους στείλλει στο Ταμείο αν αρνηθούν την, καθιερωμένη πια, εθελοντική προσφορά εργασίας, να περιμαζέψουν τα τρόφιμα από τους κάδους των σκουπιδιών πριν τα μαζέψει η σκουπιδιάρα του Δήμου. Και οι άλλοι, οι πείσμονες εκδρομείς του καλοκαιριού γρηγορούντες για την ανά πάσα στιγμή ανεπιθύμητη επιστροφή, για τον κάθε λογαριασμό, για την κάθε ευκαιρία που προσφέρει το περβόλι του γείτονα, η γενναιοδωρία του τόπου. Ο νούς δεν λέει να ταξιδέψει ούτε στιγμή. Συνεχώς θα γυρνοβολά στον τόπο του μαρτυρίου του, στην κόλαση της επιστροφής, στο σωρό των ειδοποιητηρίων πληρωμών κάτω από την πόρτα, στα θυροκολλημένα εξώδικα και διαταγές πληρωμής.

Διακοπές Μνήμης, για να απολαύσουμε τα αγαθά του ύστερου καπιταλισμού, την ανάπτυξη και τις ευκαιρίες που μας προσφέρει το ευλογημένο μνημόνιο. Για να ζήσουμε διαταχθήκαμε να καταφύγουμε στη Λήθη. Αποκηρύττοντας το παρελθόν, διαγράφοντας τη Μνήμη μας. Μπαίνοντας στο φέρετρο της ύπαρξής μας, πίνοντας από το νερό του Λήθη πριν το αιώνιο μας ταξίδι. Αδελφοποιημένοι με τον θάνατο από καιρό, ζώντας στο μεταίχμιο, όπως όλη η χώρα, ο φόβος του θανάτου γένηκε Θάνατος. Τραγούδι σειρήνων ο παφλασμός των κυμάτων, λωτός το ψωμί μας, μας αφήνουν να ξεχαστούμε παραδομένοι στο τίποτα, στην ανυπαρξία. Σ' έναν χώρο και σε έναν χρόνο που κάποτε ήταν προορισμός, το Ταξίδι. Και μίκρυνε ο χώρος στις διαστάσεις ενός παρατημένου σώματος που προσμετρά το μέγεθος του νού και της ψυχής, που ορίζει σαν Αρχή και Τέλος της βιοτής του την άκρη των μελών του. Ενεός ο χρόνος σε σώματα ασθενή αμπαρωμένος, σώματα που νοσούν εξ' αιτίας της Μνήμης.

*********

Λήθη που χορηγείται δωρεάν, ξόρκι στη Μνήμη:
-Λήθη του παρελθόντος μας, η διαγραφή της ζήσης μας, η αποκήρυξη με δήλωση του νόμου 59 των ιδεών και πρακτικών μας που επέτρεψαν-κατά τους ιθύνοντες της οικονομικής πολιτικής-τη διόγκωση του χρέους, τη χρεωκοπία της χώρας.

-Λήθη και για κάθε κακούργημα των εξουσιών, για κάθε σκάνδαλο και προδοσία από ένδοξα πρόσωπα του χθές, καμάρια της εκσυγχρονισμένης χώρας, που εσχάτως σιωπηρά και εντέχνως αποσύρθηκαν στα μετόπισθεν, απόμαχοι των αγορών σε πολέμους κατά των λαών.

-Λήθη για τα πρόσωπα των εφιαλτών και των κατά καιρούς ανθρωποφάγων.

-Λήθη και για κάθε τί που φωτίζει το νού, οδηγεί τη σκέψη στο πως και το γιατί. Για τις έως χθές αυτονόητες και προσεχώς ακατανόητες α-λήθειες.

-Λήθη και για ό,τι είχαμε ενθυλακώσει κρυφά από τις δεσποτείες των αιώνων ως δίκαιο και ανθρώπινο. Την αλληλεγγύη, την ισότητα, τον αληθινό πλούτο, την ανεπιτήδευτη χαρά και την τετιμημένη λύπη, τις αξίες που οδήγησαν τον πολιτισμό και τον άνθρωπο ως τις μέρες μας.

-Λήθη ότι ο χρόνος δεν είναι χρόνος, δεν είναι ζωή, αν δεν παράγει αξίες. Αν απαξιώνεται από την ανεργία-τέχνασμα και κρίκο στην αλυσίδα της αειφόρου κερδοφορίας.

-Λήθη ακόμη και για την έννοια της Λήθης, όπως ορίσθηκε και στεριώθηκε στη φιλοσοφία της καθημερινότητας αιώνων.

*********

Διαγραφή Μνήμης ναι ! Για εκείνα που όρισαν άλλοι να διαφεντεύουν τη ζωή μας. Για τα διδάγματα του ατομικισμού και του ανταγωνισμού. Για όσα εισχώρησαν σαν ιοί μέσα μας για να μετατρέψουν την ύπαρξή μας σε περιφερόμενα ζόμπι, σε πειθήνια όργανα στην υπηρεσία της επιχειρούμενης εκκαθάρισης του πλανήτη από το ανθρώπινο είδος. Δείγματα αυτών των όντων, συναντάμε όλο και πιο συχνά. Θα τα συναντήσουμε πιο πολύ και στην ανάπαυλα των διακοπών μας, δίπλα μας ίσως και μέσα μας. Συμπυκνωμένα σε ά-λογες σκιές, με ταυτότητα ταξιδιώτη αυτή τη φορά, ταξιδιώτη μιας νέας εποχής κατά τις επιταγές των καιρών. Συμπαραγωγού και προαγωγού ενός πρότζεκτ απο-ανθρωπισμού, αναπληρωτού ανθρώπων μες στην γενική απ-ουσία των ταξιδιωτών ενός άλλου καιρού.

Την ταυτότητα του ταξιδευτή άλλων εποχών, την πραγματική έννοια των διακοπών ας την αναζητήσει ο καθένας μας. Σβήνοντας ολοκληρωτικά τις εντολές της μύησής του στην πιο απάνθρωπη α-θρησκεία, στην ά-τεχνη ζωή. Ό,τι ζεί μαζί μας ας ξαναγεννιέται καθημερινά μέσα μας, στο νού, στην ψυχή, στο σώμα. Για να αποκτά τη νιότη που δεν καταστέλλει τη δίψα για ζωή, δεν μαραίνει το όνειρο για τα μεγάλα μας ταξίδια.

Καλό Καλοκαίρι, με ό,τι χρώμα μας απέμεινε για να το στολίσουμε, όποιον προορισμό και αν ονειρευτούμε.

όσο για μένα...
Τα πράγματα δεν θάναι έτσι.... 
ακριβώς, αλλά στο ...περίπου.
Καλή ξεκούραση.
(το σκίτσο "δώρο" του φίλου Θοδωρή, κατά e-κόσμο tkant-tkant.wordpress.com)

12 σχόλια:

Δημήτριος Ζ είπε...

Κάθε φορά που σε διαβάζω...με τσακίζεις.
Κάθε φορά που σε διαβάζω..με πεισμώνεις.
Και τα ακούσματα με χειροτερεύουν.
Πάλι..σ΄ευχαριστώ.
Για την απόλαυση και τη Δύναμη.

sofia είπε...

Η απορία μου: γιατί είναι τόσο εύκολα αποδεκτή η λήθη από τους περισσότερους; Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδοθούν και οι ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μας. Αφηνόμαστε να ξεχνάμε και έτσι το έργο τους γίνεται ευκολότερο.

Αυτά τα στερητικά α- μπροστά από τις λέξεις πολύ μου αρέσουν.

Αυτό το καλοκαίρι μέχρις στιγμής δεν το έχω καταλάβει ότι ήρθε.

Ας ευχηθώ να είναι καλό το υπόλοιπο του για σας και όλους μας!

eApenanti είπε...

Δημήτριος Ζ,

Και πάλι. Εγώ ευχαριστώ.

eApenanti είπε...

Ευθύνες σε όλους ναι. Αλλά ευθύνες κρίνοντάς τους ως πολιτικά όντα. Όχι ως φερέφωνα συμφερόντων.

Καλό σου βράδυ Σοφία.

eApenanti είπε...

Λοιπόν φεύγω, τα κατάφερα τελικά.
Από αύριο πρωί εκτός διαδικτύου.

Τα όποια σχόλιά σας ίσως μείνουν αναπάντητα για λίγο καιρό.

Καλή μας ξεκούραση.

hoper είπε...

Καλές διακοπές....

akrat είπε...

καλές διακοπές

ευχόμαστε να περάσεις ωραία

και να θυμάστε αυτά που θέτε..

Ange Alexiou είπε...

Eυχαριστούμε για την ανάρτηση.
:)

*Φαντομάς. είπε...

ευχαριστώ!......:)!πονάω όταν σε διαβάζω.
αλλά έτσι είναι.ότι αξίζει πονάει!φιλιά....

Ανώνυμος είπε...

καλό μας καλοκαίρι!!ξέρεις πόσο το χρειαζόμαστε...καλημέρα! :-)

eApenanti είπε...

Δύσκολη η πρόσβαση στο διαδίκτυο απ' εδώ.
Μιας και βρέθηκε μια λύση προσωρινή να σας ευχαριστήσω και να σας ευχηθώ καλή συνέχεια των διακοπών σας.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Kαλή ξεκούραση φίλε
και...
από φθινόπωρο "ανοιχτοί θα είναι οι λογαριασμοί" με τους γδάρτες της ζωής και των ονείρων μας.
Ελπίζω δηλαδή...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

επισκέψεις

IP Widget For Website