Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η Ζωή εμπόρευμα


"Αξιότιμε κύριε GR55-031781652390-06
Σας υπενθυμίζουμε ότι αύριο λήγει η ζωή σας. 
Το πακέτο παράτασης που διαθέτετε εκπνέει στις 12.00 ακριβώς 
τοπική ώρα. 
Εάν επιθυμείτε την παράτασή της παρακαλούμε επισκεφθείτε την 
πλησιέστερη Μονάδα Ζωής για την εμφύτευση νέας παράτασης. 
Το κόστος του χρόνου παράτασης που επιθυμείτε αναγράφεται 
στον τιμοκατάλογο που σας επισυνάπτουμε. 
Στο πλήρες πακέτο χορηγείται έκπτωση 10% και περιλαμβάνει: 
Αέρα, Φώς, νερό, τροφή, εξασφάλιση διακίνησης και επικοινωνίας, στέγαση, 
υγιεινομική περίθαλψη, υπηρεσίες ασφαλείας, αναψυχή."
Μυθοπλασίες από το Μέλλον.


Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος / Λίγο ψωμί, λίγο κρασί / Χριστούγεννα κι Ανάσταση", έγραφε προ ετών ο ποιητής*. Σήμερα, καθαρό αέρα, πολύ νερό και μια σπιθαμή γής να στεριώσει θα προσθέταμε όλοι μας. Και θα μας ήταν αρκετά όλα αυτά αν είχαμε την υγειά μας πούλεγαν οι παληοί. 

Απ' όλα αυτά μας έχουν μείνει Χριστούγεννα κι' Ανάσταση. Γιατί όλα τα άλλα, αέρας, νερό, αυτάρκεια και επάρκεια τροφής, υγεία, στέγη, επικοινωνία, τέχνη και πολιτισμός, αναψυχή και η υγεία μαζί, έχουν προ πολλού περάσει ή θα περάσουν σύντομα στη σφαίρα της εμπορευματοποίησης. Η οποία παίρνει μαζί σαν προίκα κάθε κρατική δομή που επιτρέπει την αρμονική συμβίωση σε μια κοινότητα, σε μια πόλη, σε μια χώρα, σε κάθε κοινωνία. Δικαιοσύνη, θεσμοί για την περιφρούρηση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, νομική θωράκιση για την προστασία της έννοιας πολίτης,  το όλον της κρατικής μηχανής έχουν εξαγορασθεί ελέω κυβερνήσεων από τις αγορές, έχοντας πλέον τεθεί υπό τον απόλυτο έλεγχό τους. Τα θεμέλια της τρίτης και πιο ολοκληρωμένης διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας μπήκαν ήδη: Χωριά, πόλεις, επαρχίες, νομοί, περιφέρειες οσονούπω θα φέρουν τα ονόματα και τα σύμβολα ιδιωτικών εταιρειών, κάτι σαν τα Cine CocaCola_15, ή NescafeDrossia_32. Αναζητείται το νέο όνομα της χώρας εν μέσω ανταγωνισμών των υποψηφίων νοννών: Θάναι τα γενόσημα Λατσιστάν, Μπομπολιστάν ή κάποιο τρίτο από άλλη επικράτεια των παγκόσμιων αγορών;

Κράτος, υπεργολάβος, τσιλιαδόρος και πορτιέρης των αγορών, προαγωγός των υπηκόων του, παραγωγός ευεργετικών νομοθετημάτων και πλυντήριο ανομημάτων των κάθε πάστας γκάνγκστερs-banksters, αποποιήθηκε κάθε "αμαρτωλό" παρελθόν του  ώστε απερίσπαστο να αφοσιωθεί στο μόνο έργο και καθήκον που του αρμόζει στο καθεστώς του νεοφελιλευθερισμού. Αυτό του χωροφύλακα των αγορών. Έτσι ό,τι γεννά και θρέφει ή και καταδικάζει σε θάνατο ανθρώπινες ζωές ανατέθηκε στα χέρια ευαγών τραπεζικών ιδρυμάτων, χρηματιστών, δανειστών, τοκογλύφων και μαυραγοριτών. Η ίδια η Φύση, ο κόσμος των νοητών και των α-λόγων, των εμψύχων και των αψύχων, ο αέρας, η βροχή, το φώς του ήλιου και κάθε φυσικό φαινόμενο τίθενται κάτω από την απόλυτη εξουσία μηχανισμών ελέγχου και κερδοσκοπίας, υποταγής και εξαθλίωσης ολόκληρων περιοχών του πλανήτη.

*****
Πέρασε απαρατήρητο το γεγονός της μακροχρόνιας εκχώρησης όλων των υδάτινων πόρων της Πελοποννήσου από τον περιφερειάρχη κ. Τατούλη στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε (η οποία λίαν προσεχώς θα περάσει στα χέρια γαλλικών πολυθενικών εταιρειών) που έγινε πρόσφατα, στα πλαίσια της δημιουργίας των περίφημων Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) με βάση το Νόμο 3199/2003 για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Ο οποίος νόμος χρειάσθηκε σωρεία τροποποιήσεων και υπουργικών αποφάσεων προκειμένου να συνταχθεί πλήρως με τα προστάγματα της ιδιωτικοποίησης του νερού (σχετικά βλέπε εδώ). Ανάμεσα σε αυτές τις τροποποιήσεις ξεχωριστή θέση κατέχει η τελευταία που έγινε επί της υπηρεσιακής κυβέρνησης στις 14/6 (3 μέρες πριν τις τελευταίες εκλογές !) η οποία απαλλοίφει και το τελευταίο εμπόδιο (διαγραφή προστίμων) για την πρόσβαση των ιδιωτικών συμφερόντων στον απόλυτο έλεγχο του νερού.

Το όλον πνεύμα της θεσμικής θωράκισης της ιδιωτικοποίησης του νερού  διέπεται από την περίφημη αρχή της ΟΔΥΠ (ολοκληρωμένη αρχή διαχείρισης των υδάτινων πόρων) η οποία έχει συνταχθεί και υιοθετηθεί διεθνώς, προωθείται στην εφαρμογή της από ιδιωτικά συμφέροντα, υποστηρίζεται από δεκάδες διεθνείς ΜΚΟ και Οικολογικές οργανώσεις (βλέπε πάλι εδώ) και το κυριώτερο χαράζει μια παγκόσμια πολιτική για τη διάθεση και χρήση του νερού. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής άξια παρατήρησης είναι η πρόβλεψη για εισαγωγή νερού σε χώρες όπου το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι έντονο, π.χ. Αιθιοπία, με τη μορφή τροφής. Συγκεκριμένα στο καταστατικό της ΟΔΥΠ αναφέρεται: Το εμπόριο εικονικών υδάτων νερού ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε περιοχές που αντιμετωπίζουν λειψυδρία, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εισάγουν νερό με τη μορφή τροφής που καλλιεργήθηκε σε περιοχές με επάρκεια διαθέσιμου νερού. Το επιχείρημα ; Η επένδυση για τη συλλογή νερού στις χώρες αυτές είναι ασύμφορη ! Επομένως το ελάχιστο νερό που διαθέτουν δεν πρέπει να σπαταλάται σε καλλιέργειες ή στην κτηνοτροφία. Έτσι ολόκληρες ζώνες χωρών καθίστανται εξαρτήσιμες από τις πολυεθνικές τροφίμων.

Χωρίς το νερό είναι αδύνατη η ανάπτυξη οποιασδήποτε πρωτογενούς παραγωγής, οποιαδήποτε αυτάρκεια στα βασικά είδη επιβίωσης. Η μετατροπή δεκάδων χωρών του πλανήτη ή πολλών περιφερειών εντός μιας χώρας σε υποτελείς σατραπίες πολυεθνικών εταιρειών, σε ΕΟΖ στην καλύτερη περίπτωση, είναι ο απώτερος στόχος του νεοφιλελευθερισμού και του μονεταρισμού, είναι η εφαρμογή του δόγματος Laissez Faire** του 18ου αιώνα, είναι τα οράματα της οργάνωσης Mont Pelerin Society*** που αναβίωσε το νεοφιλελευθερισμό του Άνταμ Σμίθ στον εικοστό αιώνα.

Προς επίρρωση όλων αυτών αξίζει να δεί κανείς τη σχετική αρθογραφία για την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Χιλή επί Πινοσέτ (ντοκιμαντέρ του Εξάντα εδώ), αλλά και το φίλμ Ακόμη και η βροχή εδώ.

Το νερό αποτελούσε το στερνό όπλο κάθε πολίτη για την απεξάρτησή του από τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Όπως η διατήρηση σπόρων, η αυτοκαλλιέργεια. Για την τελευταία αξίζει να θυμίσουμε πως πλέον είναι απαγορευμένη στη μητρόπολη του νεοφιλελευθερισμού, στις ΗΠΑ, τελευταία δε ψηφίζονται κατά συρροή νόμοι σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες εις βάρος της ελευθερίας της αυτοκαλλιέργειας. Σημαντικό είναι να μελετήσει κανείς το ιστορικό της προσπάθειας των πολυεθνικών τροφίμων και φαρμακευτικών ειδών (από την ιστοσελίδα του ΣΠΟΡΟΣ.org εδώ) να υποτάξουν κάθε δυνατότητα αναπαραγωγής της πρωτογενούς παραγωγής στα συμφέροντά τους. Νερό, σπόροι, φυσικά φαινόμενα: από όπλα της αυτάρκειας και της ελευθερίας μας, εφιάλτες και δυνάστες, βρόχοι που τυλίγονται απειλητικά στο λαιμό κάθε ενός που αποζητά απλά την ελευθερία του, την ισορροπία του με το θαύμα της φύσης. 

Η Υγεία προ πολλού έχει παραδοθεί στα χέρια φαρμακευτικών και της ιατρικής μαφίας διεθνώς. Η οποία υγεία του καθενός τείνει να καταστεί ελέγξιμη και διαχειρίσιμη κατά τα οικονομικά αλλά και ιδεολογικά συμφέροντα εταιρειών, είτε μέσω της διατροφής, είτε μέσω της διαμόρφωσης κατάλληλων κλιματολογικών και περιβαντολογικών συνθηκών αλλά και μέσω αυτής καθαυτής της διάγνωσης και θεραπείας. Ας δούμε για παράδειγμα τον τοκετό, τον σχεδόν πια προγραμματισμένο ερχομό κάθε νέας ανθρώπινης ζωής στη γή. Και την εν συνεχεία συμμόρφωσή της προς συγκεκριμένες διατροφικές και υγιεινομικές συνταγές. Ποιός δεν θα αναρωτηθεί πως σκοπός όλων αυτών δεν είναι ο απόλυτος έλεγχος και η δια βίου εξάρτηση κάθε νέας ζωής από συγκεκριμένο πλέγμα εξουσίας οικονομικής τε και πολιτικής ;

*****

Αέρας, νερό, αυτάρκεια και επάρκεια τροφής, υγεία, στέγη, επικοινωνία, τέχνη και πολιτισμός, αναψυχή, περιφρούρηση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, θεσμική και νομική θωράκιση και προστασία της έννοιας του πολίτη, είναι αγαθά, ιδέες που γίνονται εμπόρευμα, που μετατρέπονται από αυτονόητες παροχές του κράτους πρόνοιας σε παροχές επί χρήμασιν. Αλλά ταυτόχρονα μετατρέπονται και σε θηλειές για τη διαμόρφωση και υποδούλωση συνειδήσεων, για την υποταγή και πλήρη συμμόρφωση στα κελεύσματα των αγορών. Το ευ-ζήν θυσιάζεται για το ευ-πορίζειν καύσιμο στις μηχανές του κέρδους. Και σε υπολείμματα καυσίμου μετατρέπεται σιγά σιγά η ύλη των σωμάτων μας, στάχτη με μηδενική αξία, κενή μηνυμάτων. Είναι η στάχτη μιας εθελουσίας αυτοπυρπόλησης σωμάτων που αποχωρίσθηκαν προ πολλού από ιδέες, από τα ιδανικά της ελευθερίας.

Σκοντάφτοντας πότε στην άγνοια και πότε στην ανέχεια ή και στα δύο, αδυνατήσαμε να κατανοήσουμε ότι άθελά μας εκχωρήσαμε τη ζωή μας σε δυνάμεις και εξουσίες έξω από εμάς, επιτρέποντας το να μεταλλαχθεί σε εμπόρευμα η ζωή μας. 

Ζωή-Εμπόρευμα, μετρήσιμο και απογραφόμενο με μονάδες μέτρησης το χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο της. Και εν πολλοίς μην παραξενευθούμε αν ανακαλύψουμε ότι στην ουσία η ζωή του καθενός μας είναι ένα πακέτο μετοχών σε κάποιο χρηματιστήριο. Της οποίας η τιμή ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Η απαξίωση, ο μηδενισμός ή η υπερεκτίμησή της εναπόκειται σε τελευταία ανάλυση στη θέληση των αγορών, των χρηματιστών ζωής και όχι στην επιθυμία μας ή στις δυνατότητές μας να ζήσουμε.

Όντας υπάρξεις χωρίς ιδιότητες, κάτοικοι ενός σημείου στον πλανήτη με συντεταγμένες την προσφορά και τη ζήτηση σε ένα ατομικό για τον καθένα μας μέγεθος, αποτελούμε μια στίβα εμπορευμάτων στα ράφια και στις αποθήκες, πάνω στον οποίο στρέφονται οι προβολείς της αειφόρου κερδοσκοπίας, της αναπόφευκτης απαξίωσης και του εν ζωή θανάτου μας. Είναι η μόνη ιδιότητα που επιλέξαμε για τους εαυτούς μας.

Το να αντισταθούμε στη μετεξέλιξή μας σε εμπόρευμα σημαίνει πως παύουμε να καταναλώνουμε εμπορεύματα, αλλά αξίες, παύουμε να υποδουλώνουμε τη ζωή μας στο υπέρτατο για το νεοφιλελευθερισμό εμπόρευμα, το χρήμα. Ένα εμπόρευμα χωρίς καμμία αξία, εφεύρημα και κτήμα απρόσωπων μηχανισμών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και το οποίο χρήμα χρησιμοποιήθηκε σαν μαγιά-καταλύτης για τη μετατροπή κάθε αξίας σε εμπόρευμα. Η πενία του χρήματος είναι πράξη αντίστασης απέναντι στους στοχαστές και μισθοφόρους της σχολής του Σικάγου, απέναντι στην παγκόσμια υποδούλωση. Είναι η απόπειρα ενός ταξιδιού στα όρια του δυνατού, εκεί όπου γίνεται κατανοητή η θυσία της Βερενίκης.

*Οδυσσέας Ελύτης
**Το δόγμα της ελεύθερης οικονομίας που συνδέθηκε με τους οικονομολόγους γνωστούς ως φυσιοκράτες, οι οποίοι εμφανίσθηκαν στη Γαλλία από το 1756 έως το 1778.
***Αρχικά ΜPS από το όνομα της ελβετικής πόλης Mont Pelerin στην οποία διοργανώθηκε το πρώτο νεοφιλελεύθερο φόρουμ το 1947 με τη συμμετοχή γνωστών φιλοσόφων, ερευνητών, κοινωνιολόγων και οικονομολόγων (Friedrich von Hayek, Milton Friedman, Karl Popper, Ludwig von Mises, κ.α.)

16 σχόλια:

Eυαγγελία είπε...

Τον αερα που αναπνεω δεν τον χρωσταω πουθενα,
μητε και το φως του ηλιου που ανατελει,
και το νερο απ' τις πηγες που γαργαρο ρεει
για να πιω, μα και το χωμα που πατω και θα ταφω, ανηκουν στη ζωη και στο θανατο μου.

Σε καλημεριζω :)

hoper είπε...

Είναι, κατά την κρίση μου σωστό αυτό που αναφέρεις για την αντίσταση απέναντι στο χρήμα. Αλλά μένει ένα βασικό ερώτημα: πως; Εννοώ πως όταν έχεις γαλουχηθεί να είσαι πλήρως εξαρτημένος, όταν βλέπεις ότι το πείραμα του Παυλόφ εφαρμόζεται πάνω σου με μεγάλη επιτυχία πως ξαφνικά θ' αλλάξεις; Με τρομάζει το γεγονός ότι αυτά που γράφεις δεν ανήκουν πλέον στην σφαίρα απλων επιδιώξεων και ότι ουσιαστικά κι εγώ, βοηθάω στο να γυρνάνε τα γρανάζια της αδικίας... Αλλά τι μπορώ να κάνω; Αν και μάλλον το ερώτημα είναι τι είμαι διαθετειμένη να κάνω και ξέρω ότι εδώ δεν μπορείς να απαντήσεις...
Καλή σου μέρα,
Μ.

sofia είπε...

H εμπορευματοποίηση του νερού δεν είναι νέο φαινόμενο.Ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια με τις ευλογίες τοπικών παραγόντων στο όνομα της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Στην περιοχή μας εκχωρήθηκε εδώ και πολλά χρόνια το δικαίωμα εκμετάλλευσης του νερού σε κάποιον ελληνοαμερικανό, αν δεν κάνω λάθος, με την δέσμευση να δοθεί δουλειά στους ντόπιους. Υπήρξαν αντιδράσεις έντονες από μερίδα κατοίκων , αλλά ως συνήθως θεωρήθηκαν γραφικοί και οπισθοδρομικοί. Αργότερα το εργοστάσιο πέρασε στα χέρια της Nestle. Ούτε τότε αντέδρασε η πλειονότητα της τοπικής κοινωνίας. Έφθασε όλη η Ευρώπη να πίνει νερό από εδώ, αλλά εμείς και όλα τα γύρω χωριά να αντιμετωπίζουμε προβλήματα ύδρευσης , να πληρώνουμε πολύ ακριβά το νερό, το οποίο χρησιμοποιούμε για το πότισμα των κηπευτικών. Και οι θέσεις εργασίας; Μύθος και αυτές.

Πολλά θα μπορούσα να γράψω . Αλλά δεν το επιτρέπει ο χώρος των σχολίων. Θυμάμαι όμως ότι έκανα λίγο του κεφαλιού μου στις οδηγίες των παιδιάτρων όταν τα παιδιά μου ήταν μωρά. Δεν έδινα τις παλιοτροφές που προτείνουν , αλλά απλό γιαούρτι, τραχανά και κρέμες από σιμιγδάλι κ.α. Μια χαρά μεγάλωσαν και χωρίς να αρρωσταίνουν.
Μήπως χρειάζεται και όλοι εμείς να ενημερωνόμαστε περισσότερο και να μην γινόμαστε έρμαια των " ειδικών" που κερδοσκοπούν σε βάρος μας;
Η συνεργασία των φαρμακοβιομηχανιών και των βιομηχανιών τροφίμων είναι σκανδαλώδης.

Στις μικρές κοινωνίες είναι πιο εύκολη η διατροφική ποιότητα και αυτάρκεια μέσω της ανταλλαγής. Χθες βράδυ συζητούσαμε με ένα ζευγάρι γειτόνων και κουβέντα στη κουβέντα αναφερθήκαμε σε αυτό το θέμα. Σήμερα το πρωί τους πήγα φρεσκοαρμεγμένο γάλα, τυρί δικό μου και ελιές δικές μου. Μετά από δυο ώρες μου ήρθε μια τσάντα με
παντζάρια. Και αυτό γίνεται συνέχεια. Ο ένας δίνει στον άλλο.
Νομίζω υπάρχει ελπίδα, αρκεί να το πιστέψουμε και να δουλέψουμε . Ας μη τα περιμένουμε όλα έτοιμα.

Ωχ έκανα κατάχρηση του χώρου.

Καλημέρα και καλό μήνα.

V είπε...

Θα ήθελα να σε χειροκτοτήσω για το κείμενο που έγραψες...

Λυπάμαι που θέλω να σε χειροκροτήσω γιατί αυτό σημαίνει ότι συμφωνώ Απόλυτα μαζί σου και η συμφωνία μου σημαίνει ότι εκθέτεις εδώ αλήθειες!!!
Λυπάμαι που καλούμαστε να διαχειριστούμε μια πραγματικότητα που δεν την διαλέξαμε, που είναι αφύσικη και μας επιβάλλεται με τον πιο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο... Δεν μιλώ για την Ελλάδα μόνο. Όλος ο πλανήτης πονά...

Χαίρομαι όμως κατ' επέκταση γιατί καλούμαστε να διαχειριστούμε μια τέτοια πραγματικότητα που μας σπρώχνει σε άλλους δρόμους πιο υγιείς, αλλάζει την σκέψη μας και την δράση μας, επαναπροσδιορίζει αξίες και έννοιες, αναδομεί την ύπαρξή μας και την πρακτική πλευρά της ζωής...

Δύσκολο. Πολύ δύσκολο... αυτό που ζούμε και που έχουμε να ζήσουμε...
Το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν έχει γεννηθεί ακόμη... Μπορούμε όμως, στο μέτρο του δυνατού, να προσπαθήσουμε αυτό που θα γεννηθεί να είναι υγιές...
Έχει αιώνες ζωής η ανθρωπότητα πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Ανάλογα με την στάση που θα επιλέξει ο καθένας μας απέναντι στις εξελίξεις που φαίνεται ότι μας ξεπερνούν... βάζουμε και ένα λιθαράκι για τις γενιές που μέλλουν να έρθουν να ζήσουν σ' αυτό τον τόπο...
Η Ζωή Δεν ήτνα ποτέ και κανένας δεν θα μας πείσει ότι είναι εμπόρευμα!!!

να είσαι καλά και καλό μήνα :)))

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Άρθρο-ΑΙΧΜΗ!
Αν μας επιτρέπεις να το αναδημοσιεύσουμε στη στήλη "ΕΜΦΑΣΗ" που βρίσκεται στην πλαϊνή μπάρα του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη".

Ange Alexiou είπε...

Ευχαριστούμε γι΄αυτή την εξαιρετική ανάρτηση.
:)

Ανώνυμος είπε...

<>

Η θυσία της κόμης της Βερενίκης για τη νίκη του συζύγου της, δεν έγινε δεκτή ούτε από τον ίδιο το σύζυγο. Αυτή όμως ήξερε....

eApenanti είπε...

Καλημέρα σας,
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιά σας.

αοράτη,
Με μηδέν υπόλοιπο "ταμείου" ερχόμαστε με μηδέν είθε και να φεύγουμε από τη ζωή.
Το θέμα στους καιρούς μας είναι ότι γενιώμαστε χρεωμένοι.

hoper,
Το τί μπορεί και θέλει να κάνει ο καθένας μας είναι αποκλειστικό του προνόμιο. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

Sofia,
Ελπίδα υπάρχει. Αλλοίμονο. Το δυστύχημα είναι ότι αυτός ο τρόπος ζωής και συναλλαγών έφερε την ανθρωπότητα σχεδόν ως το σήμερα. Και ξαφνικά κάποιοι απαίτησαν να ξεχάσουμε το παρεθόν μας.

V,
Το παλιό δεν πεθαίνει και το νέο κυοφορείται με παληούς κανόνες. Τούτη νάναι η ευχή.
Η δε παρένθεση που άνοιξε η Σχολή του Σικάγου ας μείνει σαν μαύρη κηλίδα στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

ΕΥΡΥΤΑΝΑ ΙΧΝΗΛΑΤΗ...
Ευχαριστώ θερμά για την αναδημοσίευση.

misoagnosti,
Ευχαριστώ κι' εγώ για το μοίρασμα των σκέψεών μου.

Ανώνυμε,
Προφανώς με παραπέμπεις στο γνωστό μύθο.
Στην ολότητά του τον αγνοούσα, τον βρήκα και τον μελέτησα. Ευχαριστώ για την βοήθειά σου.

*Φαντομάς. είπε...

έγραψες!!!!!!!!υποκλίνομαι!δεν έχω να πω τίποτα!απλά ευχαριστώ!

μυστήριο κορίτσι είπε...

Είναι αλήθεια ότι γράφεις δυστυχώς.
Κάποιες φορές όμως προτιμώ να μην την δέχομαι, δεν θέλω να την βλέπω ίσως δεν είναι σωστό...
Καλό μεσημέρι!

υ.γ. η φωτογραφία που διάλεξες τα λέει όλα

akrat είπε...

καλημέρα

το νερό το είχε παλαιά η ΟΥΛΕΝ... αμέρικα φάση τώρα όπως λες οι γάλλοι μάλλον ο μπόμπολας όμως θα το πάρει που νοιάζετε για τα συνεργεία.... τα δίκτυα...

τες πα

πίκρα...

marie είπε...

Δεν έχω λόγια! Ευχαριστώ για την ανάρτηση και για την τροφή που μου έδωσες για σκέψη. Την καλησπέρα μου.

eApenanti είπε...

Phantomas
Ευχαριστώ για τα πολύ ενθαρρυντικά σου σχόλια.

Καλή συνέχεια στο Καλοκαίρι σου

eApenanti είπε...

μυστήριο κορίτσι,
Ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο

eApenanti είπε...

akrat
Βόηθα, τα φώτα σου πάντα πολύτιμα.
Ευχαριστώ

eApenanti είπε...

marie
Ευχαριστώ για τα θερμά σου σχόλια.
καλή συνέχεια στο καλοκαίρι σου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

επισκέψεις

IP Widget For Website