Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ας μάς φωτίσουν οι αριθμοί...


Από το Μαμούφι

http://mamoufi.blogspot.com/

Κι' έτσι λοιπόν, ακολουθώντας την προτροπή της κατά κόσμον φίλης μιά φορά κι ναν τρελλό...είπα ν' ανάψω κι' εγώ ένα κερί. Αλλοιώτικο από τ' άλλα. Κερί που καίει ...αριθμούς.


Οφείλω όμως να περιγράψω, με παραδείγματα, μερικές από τις ιδιότητες αυτού του καυσίμου, δηλαδή τις ιδιότητες των αριθμών. (Που, ενίοτε, μπορούν να ευημερήσουν μαζί με τους ανθρώπους). Τώρα το φώς του αν είναι επαρκές ή όχι, εξαρτάται από εσάς.


1η ιδιότητα: Η υποδιαστολή ενός δεκαδικού αριθμού λειτουργεί σαν ο επιταχυντής στο πηρηνικό καύσιμο ;

Ακριβώς, με τη μεταφορική έννοια. Για την ακρίβεια λειτουργεί σαν ο επιταχυντής σωματιδίων, υποβοηθώντας την περαιτέρω σχάση του καυσίμου, στις περιπτώσεις εκείνες όπου το κυρίως καύσιμο (ουράνιο) είναι "πτωχό".


Για παράδειγμα: Διάβαζα προ ενός μηνός το άρθρο του Γιώργου Κανελλόπουλου στα ΝΕΑ της 3/1/2012 (σελίδα 14) με τίτλο "Ετοιμάζουν Διευθυντήριο εννέα κρατών" για τον λεγόμενο "Φόρο Ρομπέν των Δασών". Έχει προταθεί να ισχύσει από το 2014 και θα αποφέρει περίπου 57 δις το χρόνο, φορολογώντας τις συναλλαγές μεταξύ εταιριών (τραπεζών, κ.λπ.) με ποσοστό 0,05% και 0.01% τις συναλλαγές σε Παράγωγα.


Για σκεφθείτε ! Αν η υποδιαστολή μετακινηθεί κατά μία θέση προς τα δεξιά τα ετήσια έσοδα θα αυξηθούν δέκα φορές. Θα φθάσουν δε το ιλιγγιώδες ποσό των 570 δίς (Ευρώ), ποσό ικανό να διαγράφει κάθε χρόνο τα παραγώμενα ελλείμματα των κρατών της υφηλίου. Δηλαδή αν ο φόρος Ρομπέν των Δασών θεσπισθεί σε ποσοστό 0,5% (μισό επί τοις εκατό). Προσοχή παρακαλώ στη σωστή ανάγνωση της υποδιαστολής.


Μήπως η εξάλειψη των ελλειμμάτων, η εξάλειψη της πείνας, η εξάλειψη των ασθενειών και του αναλφαβητισμού παγκοσμίως δεν αποτελούν στόχους των αγορών και των μηχανισμών τους ; Μήπως δηλαδή όλη η δυστυχία των λαών είναι το υπερ-όπλο τους ;


Για την ιστορία, το Αγγλοσαξωνικό μπλοκ αντιτίθεται σφόδρα σε μια τέτοια θέσπιση, οι δε Γερμανίδα Καγκελάριος κατέθεσε τη συμπάθειά της στην ιδέα-εκλογές γάρ.

Διαβάστε την επιστολή προώθησης της ιδέας του φόρου αυτού εδώ:

http://www.typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=135365


2η ιδιότητα: Έχουν οι αριθμοί κοινές ιδιότητες με τις φωτογραφίες ;

Ας υποθέσουμε συμπαθεστάτη αναγνώστριά μου ότι έχετε μπροστά σας δύο φωτογραφίες σας:μια από τις διακοπές σας στη Γαύδο το 2001 και μία από τις διακοπές σας-πάλι στη Γαύδο- το καλοκαίρι του 2011. Τις βάζετε δίπλα-δίπλα, προσπαθείτε να μαντέψετε πόσο ακόμη νέα και δροσερή φαίνεσθε, κ.τλ. Με τη σκέψη σας μετράτε και τα χρόνια που πέρασαν και βρίσκετε πως το γήρας βραδύνει ή επιταχύνει. (Αν ήδη χαμογελάτε, σημαίνει πως διατηρείτε τη φόρμα σας).Καθρέπτη-καθρεπτάκι μου…Να σε κρεμάσω ή να σε σπάσω ;


Να και οι αριθμοί λοιπόν που τόσο ίδια συμπεριφέρονται με τις φωτογραφίες σας:

-Οι αμοιβές των ειδικών συμβούλων του νέου μας πρωθυπουργού-άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του αυξήθηκαν κατά 56,3%. Δηλαδή υπερέβησαν το κονδύλι του προϋπολογισμού κατά 109, 06 εκατομμύρια!


-Όπως ανακοίνωσε χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο η επανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά το PSI, να γίνει μέσω μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων (ΜΟΔ)! Ουσιαστικά αυτό που θα συμβεί θα είναι το εξής: μετά το PSI το ελληνικό δημόσιο θα δανειστεί τουλάχιστον €40 δις, βάσει της νέας αποικιακής δανειακής σύμβασης, από την τρόικα, τα οποία εν συνεχεία θα τα δανείσει στους τραπεζίτες! Χωρίς να υπολογίσουμε τα άλλα 109 δίς που έχουν λάβει οι τραπεζίτες (για να μας δανείζουν με 15 και 20% ή να δανείζουν τον ευεργέτη τους με 6,8% ετησίως. Να θυμίσουμε ότι το επαχθές του μνημονίου για τον ελληνικό λαό μεταφράζεται σε δέσμη 41 δίς (μέχρι στιγμής) σε δύο χρόνια.


-Ακούσαμε τον κ. Μπαρόζο να εξαγγέλλει μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, διαθέτοντας 85 εκατομμύρια Ευρώ από το Ταμείο Συνοχής. Κατόπιν αυτής της εξαγγελίας "τεθλιμμένος" ο κ. Βενιζέλος από την ανεργία των νέων, θα σπεύσει να απαλλάξει τους νέους μας από την ανεργία, διαθέτοντας (σε ποιούς ;) αυτά τα 85 εκατομμύρια σε προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας (διάβαζε ΜΚΟ). Δηλαδή κάτι λιγώτερα από το ποσό της αύξησης των συμβούλων του κ. Παπαδήμου.


Και για να γίνει πιο σαφής η παραπλανητική εικόνα των λόγων, ας υποθέσουμε πως μοιράζονται αυτά τα 85 εκ. σε νέους. Πόσα από αυτά άμεσα ή και πριν τη διανομή θα πάρει πίσω ο κ. Βενιζέλος ; Πάρτε μολύβι και χαρτί: Παράβολα έναρξης επιτηδεύματος, εισφορές στον ΟΑΕΕ, ΦΠΑ αγοράς παγίων, φόρος από τα ενοίκια, ενδεχομένως και ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων. Διότι είναι γνωστό πόσο εξαπατημένοι αισθάνονται όσοι τόλμησαν να ενταχθούν σε τέτοια προγράμματα στο παρελθόν (όπου τα κριτήρια και οι διαδικασίες ήταν κατά πολύ πιο ελαστικές).


Είναι τελικά οι αριθμοί ο καθρέπτης για να δούμε την "έξω" αλήθεια ;


3η ιδιότητα: Μπορούμε να δούμε τους αριθμούς σαν ένα εικαστικό έργο ;

Δείτε τον επόμενο πίνακα και θα καταλάβετε.


Το δράμα του Συσίφου


ο πίνακας είναι δανεικός από: http://gregordergrieche.blogspot.com


Καύσιμο άφθονο, λοιπόν, αποτελούν οι αριθμοί. Ίσως και νάναι το πιο άφθονο καύσιμο στη φύση. Πιο αστείρευτο, ακόμη και από τη φαντασία των ποιητών.

6 σχόλια:

fractal είπε...

καλημέρα Θανάση..
Και οι αριθμοί τα βρήσκουν καμιά φορά σκουρα....Γιαυτό τρελλαίνονται και πέρνουν το δρόμο του άρρητου..

eApenanti είπε...

Καλημέρα Fractal,
Στ' απέναντι πώς τα περνάς,
πώς χάνεσαι ;

Βέβαια ένα fractal έχει απρόσμενες συμπεριφορές, καθώς λένε.
Παρ' όλα αυτά Ήλθες! και σ' ευχαριστώ.

sofia είπε...

Εγώ έχω απέχθεια στους αριθμούς και με πιάνει μια αλλεργία και δεν τους πολυκαταλαβαίνω, τι κάνω;

Υ.Γ Παρεπιμπτόντως είδα και την ταινία. Την κατέβασα από το internet με αγγλικούς υπότιτλους. Είχες δίκιο και σε ευχαριστώ για την προτροπή.

eApenanti είπε...

Εγώ πάντως προσπάθησα,
να σε συμφιλιώσω..

Καλό απόγευμα και καλό Σαββατο-Κύριακο Σοφία.

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

λοιπόν,
αν ήμουν ο Πυθαγόρας πόσα θα είχα να σου πω για τους αριθμούς...πέρα από το αναμενόμενο. Στη σφαίρα του συμβολισμού που αγγίζει το μεταφυσικό.
Αλλά δεν είμαι.
Κι έτσι μόνο μια διαπίστωση μπορώ να ξεστομίσω. Το πως ο άνθρωπος το ότι "μυρίζει" δύναμη ενέχυρο στο σκότος εν λευκώ αφήνει. Άραγε προσμένοντας την ποιά ανταμοιβή;

eApenanti είπε...

μιά φορά κι ἕναν τρελλό...

/Άραγε προσμένοντας την ποιά ανταμοιβή;/

..μια μετάθεση της υποδιαστολής ή ένα μηδενικό παραπάνω.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

επισκέψεις

IP Widget For Website