Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ανυπότακτες πόλεις - Παλμύρα

Μόνο ένα νόμισμα σώθηκε, φθαρμένο κι' αυτό.

Μήλος,  Xεράτ, Βαγδάτη, Πλαταιές, Καρχηδόνα,  Σάμπρα και Σατίλα,  Παλμύρα. Πόλεις ανυπόταχτες, τόποι ανυπόταχτοι στη θέληση των ισχυρών, στους ανέμους της βαρβαρότητας.

Προτάσσοντας τη θέληση, την ακονισμένη αλήθεια της δικής τους βιοτής. Προτάσσοντας το ΟΧΙ στους αφανέστατους λόγους της επιδρομής, στους προφανέστατους σκοπούς του κατακτητή.
Ο πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ, κανένας πόλεμος δεν τελειώνει ποτέ. 

Μα υπάρχουν και θα υπάρχουν οι τόποι και οι άνθρωποί τους που γνωρίζουν καλά πως η ταπείνωση της δειλίας πονάει περισσότερο και από τον ίδιο τον θάνατο. Και πως αν ο φόβος κυριεύσει τις ψυχές των ζώντων τότε οι νεκροί βγαίνουν από τους τάφους για να σκοτωθούν και πάλι στην μάχη. 

Αιώνες τώρα τούτα τα λόγια του ιστορικού βασανίζουν τις σκέψεις των επιγόνων του. Και αν ξεχνιώνται από τους λαούς δεν ξεχνιώνται ποτέ από επίδοξους βαρβάρους, από διψασμένους για δύναμη κατακτητές.

*****

Τέτοιες μέρες 6 χρόνια πριν -άνοιξη του 2007- σε μια εκπομπή της Μαριάννας Κορομηλά στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ στη σειρά Επιστρέφοντας στην Ανατολή- άκουσα την ιστορία της Παλμύρας και της βασίλισσάς της, της Ζηνοβίας.

Για δεκαετίες η φωνή της Μ.Κ. με ταξίδευε όπου και αν ήμουν. Έτσι, όταν η Μ.Κ. μετακόμισε στον ΣΚΑΙ εκμεταλλεύθηκα την τεχνολογία και ηχογραφούσα τις εκπομπές της. Μια από αυτές τις ηχογραφήσεις αφορούν τη σημερινή ανάρτηση. Αξίζει να την ακούσετε και ίσως έτσι να μου συγχωρεθεί η "παρανομία".

Η εκπομπή διάρκειας περίπου 43 λεπτών είναι κομμένη στα τρία, μιας και το youtube δεν επιτρέπει αρχεία μεγαλύτερα των 15 λεπτών. Η ακρόαση συνοδεύεται από φωτογραφίες που αφορούν την πόλη της Παλμύρας και την ιστορία της και που συνέλεξα από το διαδίκτυο.  Κακοφτιαγμένο το βίντεο, ας παραβλεφθεί η προχειρότητα, που οφείλεται κυρίως στην άγνοιά μου για το θέμα.

Για να ακούσετε την εκπομπή πατήστε PAUSE στο κασετόφωνο που βρίσκεται στη διπλανή στήλη.



1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

"Μα υπάρχουν και θα υπάρχουν οι τόποι και οι άνθρωποί τους που γνωρίζουν καλά πως η ταπείνωση της δειλίας πονάει περισσότερο και από τον ίδιο τον θάνατο."

=========

Οι τόποι κι οι άνθρωποι αυτοί έχουν την ικανότητα ν' ακούν το θρόισμα της λευτεριάς όσο μακριά κι αν πνέει...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

επισκέψεις

IP Widget For Website