Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Μέρες Πομπηΐας

φωτο: 
από http://www.seltisa.gr
μουσική: 
Άγγελος-Εξάγγελος, Διονύσης Σαββόπουλος



Η Ελλάδα ακροβατεί με το απόλυτο χάος. Η τραγική υπόθεση της χθεσινής αυτοκτονίας παλαιού υφυπουργού, οι αδιανόητες εικόνες εισβολής στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ..., οι λίστες της αθλιότητας, τα πολιτικά στελέχη που πηδούν απ' τα «παράθυρα» ενώ έχουν πρωταγωνιστήσει στην καταστροφή, οι ολοένα και αυξανόμενες εντάσεις συγκρούσεων σε καθημερινό πια επίπεδο στην Αθήνα, τα δημόσια έσοδα που καταρρέουν όπως και η απόλυτη απελπισία που γεννούν τα νέα επερχόμενα μέτρα, όλα δείχνουν ότι τα περιθώρια αποφυγής μιας καταστροφής όλο και στενεύουν. Και επειδή προφανώς δεν έχουν στενέψει αρκετά, ο υπουργός Σόιμπλε έρχεται τώρα να δώσει το σύνθημα μιας χαριστικής βολής. 
Απόσπασμα από άρθρο με τίτλο Ο υπουργός Σόιμπλε ως κοινός εκβιαστής.
 Εφημερίδα ΒΗΜΑ, Γιώργος Μαλούχος, 5 Οκτώβρη 2012

Η ψευδαίσθηση της Σωτηρίας δεν πουλάει πια. Το (ανα)γνωρίζουν όλοι, ακόμη και αυτοί που εμπνεύσθηκαν και εισηγήθηκαν την εμφύτευσή της στους πολίτες της χώρας, προκειμένου να γίνουν ασμένως δεκτά τα βάρη των μνημονιακών πολιτικών. Και από καιρό τώρα οι ίδιοι εμπνευστές και υμνητές των μέτρων, κάνουν πίσω, έντρομοι. Είτε γιατί θέλουν να σώσουν το ελάχιστο αναγκαίο της αξιοπιστίας τους-χρήσιμο για μια επόμενη θητεία στα ιερατεία της προπαγάνδας, είτε γιατί απλά για να μπούν στη λίστα του Σίντλερ. Όπως και να εξελιχθεί το δέκατο έκτο επεισόδιο δόση-μέτρα, ένα είναι σίγουρο. Ότι ο Βεζούβιος βρυχάται, ότι βιώνουμε μέρες Πομπηΐας.

Αν κρίνουμε από τον πανικό των αρθρογράφων του Βήματος, ναυαρχίδα της μνημονιακής προπαγάνδας, μπορούμε να συμπεράνουμε πως οι μέρες των ανακλίντρων είναι μετρημένες. Αν και τούτος ο πανικός θα εισηγηθεί τα ανήκουστα, Minima de malis, προκειμένου ν' αποφευχθούν τα χειρότερα: το Lasst Ihn Heran* (Ας του δώσουμε την ευκαιρία να κυβερνήσει).

Τόσο από τα τελευταία άρθρα** του Αντώνη Καρακούση -στελέχους πρώτης γραμμής στο ΒΗΜΑ, όσο και από τα άρθρα του Γιώργου Μαλούχου, γίνεται προσπάθεια να εκθεμελιωθεί το οικοδόμημα της Νέας Αντικειμενικότητας που αποκήρυττε την ΨωροΚώσταινα και που χτιζόταν τα τελευταία 16 χρόνια, και πανηγυρικά ολοκληρώθηκε, με την εξαγγελία της υπαγωγής της χώρας στα δεσμά των δανειστών της.

Η Νέα Αντικειμενικότητα, δημιούργημα της προπαγάνδας του εκσυγχρονισμού, ήθελε την Ελλάδα με το σπαθί της στο ευρώ, επιδεικνύοντας αναιδώς το γυμνό της σαρκίο και το διεφθαρμένο εγώ της σε κάθε ευκαιρία, ευωχούμενη με την ανάπτυξη και τους καρπούς της. Η στα όρια του γκαιμπελισμού προπαγάνδα δεν άφηνε περιθώρια περίσκεψης και αντίστασης στην πλειοψηφία των πολιτών, στην ολότητα της πνευματικής και καλλιτεχνικής ηγεσίας της χώρας, στην πλειονότητα των λειτουργών της δικαιοσύνης. Ένας λαός αμέριμνος στ' ανάκλιντρα της ανάπτυξης, περιφρονώντας και υβρίζοντας όχι το μακρινό Μέλλον, αλλά και αυτό τούτο το Παρόν του.

-Τί ήλθαμε να κάνουμε εδώ Εδουάρδε;
-Τη δουλειά μας ασφαλώς. Έχω και μιαν όμορφη βάλει στο μάτι 
με λίγη προίκα από τα σεντούκια μου θα την κάνω δική μου. 
Κι' αν μου κάνουν νερά, θα τους πάρω τα κεφάλια.

Ήταν αναπόφευκτο: Κάποτε τα μπαχτσίσια κόβονται, η πίτα μικραίνει, οι δανειστές έχουν προτεραιότητα, τα δουλικά έπονται. 

*****
Όσοι, αντιστεκόμενοι, βάδισαν μοναχικά σε κακοτράχαλα μονοπάτια, γνωρίζουν καλά πως ο επερχόμενος θάνατος της Πομπηΐας δεν θα είναι καθόλου ξαφνικός.

Καταφθάνουν οι πρώτες στάχτες στους κήπους της Πομπηΐας, καταφθάνει και ο Εξάρχων της Πόλης να δεί με τα ίδια του τα μάτια τη συμφορά, να νουθετήσει τους διασώστες, να δώσει κουράγιο στον πληθυσμό, για μια ακόμη φορά. Άφησε πίσω τον πιστό του σκύλο, τον Βόλφγκανγκ, στο καθήκον: ν' αλυχτά. Και τα αλύχτισμα ως εδώ ακούγεται. 

Μα τί με κάνει να πιστεύω πως τούτο τ' αλύχτισμα είναι προφητεία και θρήνος μαζί;

*Lasst Ihn Heran: κύριο άρθρο της εφημερίδας Tagebuch, λίγο πριν την άνοδο του Χίτλερ στην καγκελαρία του Γ! Ράϊχ.
** Αντώνης Καρακούσης, Πείτε όχι στην τρόικα κ. Στουρνάρα...(ΒΗΜΑ 3/10/2012)
** Αντώνης Καρακούσης, Ο Τόμσεν εκτός τόπου και χρόνου (ΒΗΜΑ 2/10/2012)


Αξιοσημείωτο: Είναι ο ίδιος ο κ. Καρακούσης που σε άρθρο (με τίτλο Μήπως ζούμε τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας;) στην ίδια εφημερίδα έγραφε ακριβώς τα αντίθετα πριν 15 μήνες, εκθειάζοντας τόσο τα μέτρα της τότε κυβέρνησης, όσο και την πολιτική της Γερμανίας δια στόματος Σόϊμπλε. Διαβάστε εδώ.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

επισκέψεις

IP Widget For Website