Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Χειροπέδες στα όνειρα



Θήβα, γυναικείες φυλακές Ελαιώνα 2011. Διαβάζουμε στο blog που έχουν δημιουργήσει η διεύθυνση των φυλακών, οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι κρατούμενες: Εδώ μπορείτε να μας γνωρίσετε. Ένα κομμάτι της κοινωνίας μας αποκλεισμένο και παρεξηγημένο ζητάει να βγει απ’τα σκοτάδια και να πάρει την θέση του δίπλα σας. Γιατί τα μέλη αυτής της μικρής κοινωνίας θέλουν και πρέπει να είναι δίπλα σας. Ετσι κι αλλιώς ανάμεσα α'αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να υπάρχει ένας φίλος ή ο γείτονάς σας. Ανάμεσα σ'αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να είναι η γυναίκα σας ή ακόμα και το παιδί σας.

Η ιστορία:
Η κρατούμενη Μ.Θ συνοδεία αστυνομικών και με χειροπέδες οδηγήθηκε στο εξεταστικό κέντρο των πανελληνίων εξετάσεων για να μετάσχει στην πιο άνιση μάχη της ζωής της. Να δοκιμάσει τις δυνάμεις της. Να αγγίξει το όνειρό της: να σπουδάσει Κοινωνιολογία.
Η διεύθυνση και το συμβούλιο των φυλακών, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι συγκρατούμενές της έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την οπλίσουν σε αυτή την μάχη. Μπροστά και στη δική της αποφασιστικότητα το δικαστικό συμβούλιο ενέκρινε το αίτημά της, δίνοντάς της τις απαραίτητες άδειες εξόδου. Δεν μπορούσε όμως η δικαιοσύνη για την Μ.Θ. να μην είναι τυφλή... Έτσι μαζί με τα απαραίτητα για τη συμμετοχή της στη διαδικασία των εξετάσεων αποφάσισε πως έπρεπε- για λόγους που το δικαστικό συμβούλιο γνώριζε- να συνοδεύεται από αστυνομικό και να φορά τις ..χειροπέδες της. Δεν γνωρίζουμε αν φορούσε και τη στολή φυλακής ή αν γύρω από το εξεταστικό κέντρο είχε παραταχθεί διμοιρία των ΜΑΤ. 

Ένα όμως είναι βέβαιο: το γράμμα του νόμου σκοτώνει το πνεύμα του νομοθέτη. Στην προκειμένη περίπτωση το πνεύμα του δικαστικού συμβουλίου οχυρώθηκε πίσω από το γράμμα του νόμου, χαράσσοντας το δρόμο του σωφρονισμού μέσα από την ταπείνωση και τον εξευτελισμό του όποιου ή όποιας προσπαθεί να δόσει ένα νέο νόημα στην ζωή του.  Το πνεύμα όμως της διευθύντριας των φυλακών έμεινε αλώβητο από τα ψιμύθια της δικαστικής νομολογίας. Συγχαρητήρια σε αυτήν, στους συνεργάτες της και σε όλες τις κρατούμενες του εν λόγω σωφρονιστικού καταστήματος.

Για το τέλος: 
Όταν το όνειρο κουρνιάζει σε ανθρώπινες αγκαλιές, όταν η θέληση αποκτά τις διαστάσεις μιας ενόρασης, τότε τα χαρακωμένα από τις χειροπέδες χέρια, η τσακισμένη ψυχή, το αποδυναμωμένο πνεύμα, μπορούν να φέρουν το φώς στην Σικυωνία. Η Μ.Θ. έδοσε τον αγώνα της και τα κατάφερε: Είναι πια φοιτήτρια της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου !! 


Πηγές:








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

επισκέψεις

IP Widget For Website